Home Alkmaarse repeaters Laatste nieuws PI3ALK / PI2ALK
Laatste nieuws PI3ALK / PI2ALK PDF Afdrukken E-mailadres
Gebruikerswaardering: / 20
LaagsteHoogste 
Alkmaarse repeaters - PI3ALK / PI2ALK
Geschreven door Hans   

Laatste nieuws!!!: Nieuwe repeater in aanbouw, zie hiervoor "de techniek van PI3ALK" ook op deze site

PI3ALK weer in de lucht!

Op 10 december vroeg in de morgen zijn we, Rob PA1EMT en ondergetekende, met de door het AT goedgekeurde spullen naar de HVC gegaan en hebben de repeater weer operationeel gekregen. Gelijk waren er om 09.00 al 2 mobiele amateurs, Gerard PE1OUD en maarten PA1U om ons rapporten te geven. Alles in orde, goede rapporten en over een goede afstand. Helaas later op de dag bleek er een probleem met de besturing op te treden, de roger beep, call gever en de afmeldtune waren niet of nauwelijks meer hoorbaar. Tijdens mijn rit van Petten naar huis kwamen de geluidjes uit de geluidskaart spontaan weer terug?? Vreemd, maar even in de gaten houden.

Vandaag, 4 december 2013 is een ambtenaar van het AT langs geweest om metingen aan de repeater te verrichten. Er zijn geen afwijkingen geconstateerd, we mogen de apparatuur weer inzetten. Ons plan is om volgende week de repeater weer operationeel te maken.

Komende maandag, de 2e december 2013 wordt PI3ALK uit de lucht gehaald. Het agentschap heeft ons (niet geheel vrijblijvend) verzocht om aan het station metingen te kunnen verrichten. We hopen natuurlijk dat er niets of weinig aan de hand is met de repeater en dat het vertrouwde geluid weer snel op 145.600 te horen is.

Vandaag, de 11e September 2013 is de eigenlijke antenne van PI3ALK geplaatst. Dit omdat deze destijds bij het installeren van de repeater niet goed werkte, zie hieronder in het relaas van de plaatsing van de repeater op 15 april. De antenne, een Diamond X300 bleek toen een hele slechte SWR te hebben als gevolg van een ingedrukte spoel onderin de glasfiber buis. Dit is waarschijnlijk tijdens het transport ontstaan. Goed, e.e.a. is gecorrigeerd en de "geleende" X200 van Rob PA1EMT is er af gehaald zodat deze weer voor het JOTA weekeinde beschikbaar is.

PI3ALK geplaatst! Gisteren, de 15e april 2013 hebben we met z'n 3-en, Rob PA1EMT, Bart PE1OAC en ikzelf het relaisstation PI3ALK op het dak van de HVC geplaatst. Niet, zoals sommigen onder ons dachten bovenin de schoorsteen, nee op 1 van de 2 hoogste plekken van het gebouw zelf. De hoogte is iets tussen de 45 en 50 meter, we weten het niet precies. De plaatsing ging niet zonder slag of stoot, er ging heel wat sjouwwerk aan vooraf. Tot zo'n 30 meter ging de lift, daarna moesten we via het trappenhuis naar boven met de spullen. En geloof me, beneden weegt het allemaal lang zo zwaar niet als boven... Verder hebben we ontdekt dat antennes nieuw uit de originele zak niet altijd goed werken. Het exemplaar wat wij hadden gaf bij 1W uit de Ft817 400 mW retour, da's niet best, zeg maar gewoon onbruikbaar. Gelukkig had Rob nog een antenne in de schuur staan, die hebben we geplaatst. Maar hoe moet dat nu met de aankomende JOTA Rob?

De 1e resultaten zijn heel bemoedigend, hieronder een kleine impressie van wat je daarboven zoal kunt zien.

Dit zie je dus daarboven. Wie is dit nu weer, ben jij dat Bart??

Rob (gele helm) en Hans. Daar gaat de kabel niet doorheen Rob, helaas. Dus maar een ander plan bedenken.

En de antenne stond er zo mooi bij, maar ja toch maar vervangen. Want een antenne moet wel werken. En dat deed deze zeker niet.

Eerdere berichten hieronder:

Om PI3ALK te kunnen plaatsen is het nodig het relais in een goede behuizing te bouwen. Daar is hard aan gewerkt de laatste weken, zie hieronder het reslutaat tot nu toe.

 

In de kast is nog ruimte om reserve delen (een reserve RX en een reserve TX) op te slaan. Aan deze spullen wordt op dit moment, 5 maart 2013, gewerkt. Als dit gelukt is dan zal het relais nog enkele dagen met deze reserve spullen draaien om de betrouwbaarheid te testen. We hebben alleen (nog) geen reserve besturing, maar ja een kleinigheidje hou je altijd...Verder is er een antennepijp gelast (TNX Klaas Jan PA5KK) en er zijn inmiddels ook elektra materialen (een stuk VMVK + waterdichte WCD) verzameld.

Afgelopen woensdag, de 22e januari 2013 werd ik gebeld met een blijde stem van PA1EMT aan de andere kant van de lijn. Nou ja lijn, het ging per GSM. Rob had die dag een envelop ontvangen met daarin een getekende versie van het door Fred PD0NQD opgestelde concept contract. Dit contract is na vele maanden nu ondertekend door de directeur van de HVC. In het contract staan de regels waaraan we ons dienen te houden tijdens de plaatsing en het onderhoud van het relaisstation PI3ALK. Daarnaast dienen we nog en-passant ons te richten naar het huishoudelijk regelement wat door de HVC is opgelegd aan bedrijven die werkzaamheden verrichten op en aan de gebouwen van de HVC. Een heleboel regels en eisen dus, maar daar komen we wel uit, het belangrijkste is dat we nu eindelijk sinds mijn 1e verzoek uit maart 2011 toestemming voor plaatsing hebben gekregen. Nu het eigenlijke werk nog, er is best wel veel werk te verrichten. De verwachting is dat dit met enkele maanden wel af moet zijn. PI3ALK komt dus weer terug met de verwachting van goede dekking van de noordkop van onze provincie. Houd 145.600 in de gaten!

30 mei 29012 PI2ALK

De avond van de 30e mei 2012 hebben we (Rob PA1EMT en ikzelf) de antennekabel van PI2ALK vervangen. De laatste keer dat ik voor onderhoud boven bij het relais ben geweest had ik ca. 1 liter water uit de Aircom antennekabel laten lopen, toen dus besloten dat deze kabel rijp was voor de Kliko. Gewapend met 25m Aircell en de nodige gereedschappen is de kabel vervangen, er kwam opnieuw weer de nodige nattigheid uit de oude kabel. De SWR was met de Aircell gelijk goed, alleen er was geen enkel tegenstation om de werking enigszins te kunnen controleren. De dagen hierna hebben we afzonderlijk van elkaar geconstateerd dat het wel weer goed zit met de gevoeligheid en het bereik van PI2ALK. Hieronder nog 2 foto's van Rob, boven de omgebouwde RS9044 + voeding, daaronder een opname van de filters met in het midden de circulator.

april 2012, PI3ALK tijdelijk experimenteel QRV vanuit Sint Pancras. Antennehoogte slechts 5 m!! dus bereik is erg beperkt, dit in afwachting op een toestemming voor plaatsing bij de HVC.

Na veel correspondentie met de HVC (sinds maart 2011) uiteindelijk een gesprek gehad bij de HVC en een plaats boven op het dak bezocht voor een mogelijke plaatsing van het 2m relais. We hebben een goed gesprek gehad, nu afwachten of ons verzoek wordt gehonoreerd.

Na veel gebel en e-mail verkeer tussen mij en de eigenaar van het pand waar PI3ALK stond opgesteld heeft de eigenaar helaas uiteindelijk besloten geen nieuwe plaats meer voor PI3ALK ter beschikking te stellen. Dit vanuit economische motieven, een provider als KPN die ook van dit pand gebruik maakt geeft een behoorlijk stuk inkomen als huurder. Wij als amateurvereniging kunnen daar absoluut niet bij in de buurt komen. Helaas, we zullen naar een nieuwe locatie op zoek moeten gaan voor ons relaisstation. Afgelopen vrijdagmorgen, 25 februari 2012 om 08.00 heeft Rob PD0EMT mij geholpen om de spullen inclusief antenne te verwijderen.

Kerstmis 2011: de week voorafgaand aan kerstmis is opnieuw PI3ALK uit de lucht gehaald. De uitvoerder van de werkzaamheden van het pand waar het relais is gestationeerd had me al gewaarschuwd. Het relais zal toch enige tijd uitgeschakeld moeten worden. Dit is nu gebeurd en met de wintervakantie erbij zal het ook nog wel enige weken stil blijven op 145.600 Mhz

Vrijdag 11 november 07.00 uur. Na veel gebel en ge e-mail een afspraak kunnen maken met een uitvoerder van de klus in het ketelhuis. Om die tijd in de morgen naar boven gegaan en de situatie bekeken. (op het relais lag een laag bouwpuin van ongeveer 1 cm!!). Met de uitvoerder afspraken gemaakt en dat het relais zoveel mogelijk tijdens de klus in de lucht zou blijven. De komende weken kan het toch een aantal keren voorkomen dat PI3ALK uit is geschakeld. Maar het goede nieuws is dat het relais daar kan blijven.

Maandag 7 november 2011 PI3ALK uit de lucht!! In de loop van deze maandag is het Alkmaarse 2m relais (naar nu achteraf is gebleken) door een installatiebedrijf uitgeschakeld. Het ketelhuis wordt flink onder handen genomen, de wand waar het relais stond wordt uitgebroken, de antenne moet worden verplaatst en nog meer. Onduidelijk is of het relais snel weer in de lucht komt.

18-11-2009; PI3ALK niet meer aan te spreken. Sinds het vrij hevige onweer van woensdagavond 18 november 2009 was het 2m relais niet meer te openen. Frans PA2FAP is de woensdag daarop bij de repeater geweest en heeft geconstateerd dat de processor in een loop zat. Na het uit en aan schakelen werkte het relais weer normaal.

Op woensdag 11 november 2009 eindelijk weer toegang tot PI3ALK. Frans PA2FAP en ikzelf hebben de zaak geïnspecteerd, de squelch bijgeregeld en geconstateerd dat er binnenkort aan de antenne moet worden gewerkt.

Op zaterdag 13 juni 2009 is dan eindelijk het lang uitgestelde onderhoud aan de antennes van PI2ALK op het dak van de flat uitgevoerd. Het was weleens nodig, de 2e antenne van het relais hing zo'n graad of 15 scheef, de SWR was 1 op heel veel. Antenne is niet meer bruikbaar voor op het dak. We hebben een nieuwe Diamond X300 voor PI2ALK geplaatst, dit i.p.v. de oude witte stok die eigenlijk alleen voor 450 - 470 Mhz bedoeld is. Deze antenne is altijd in gebruik geweest met een aanpasschakeling waarmee de wat slechtere SWR werd opgekrikt. Het volgende wat ons nu te doen staat is een oplossing voor de pulsstoring.

De storing PI2ALK weer terug. Na enige maanden afwezig te zijn geweest hebben de gebruikers van dit relais het al weer gemerkt, de pulsstoring is er weer. Afgelopen week (4 t/m 8 mei 2009) was het dusdanig dat de squelch van de repeater bijna permanent werd geopend, Het relais viel hierdoor bijna niet meer af. Ik was genoodzaakt het squelch-niveau een stukje op te schroeven om het relais de kans te geven af te vallen. Helaas wordt hierdoor ook de gevoeligheid een beetje verslechterd. Op dezelfde avond ben ik ook naar het adres gegaan waar de storing vandaan komt, inderdaad had de eigenaar het digitale signaal weer ingeschakeld. De leverancier van het ding had hem verzekerd dat de CE keuring garant staat voor het legale gebruik ervan en dat de gestoorde (wij dus) maar moesten kijken hoe wij ons apparaat maar gingen ontstoren........

Duidelijk verhaal dat e.e.a. niet is begrepen. Maar hoe lossen we het nu op?? - wordt vervolgt.

Plaatsing PI3ALK niet aan de Helderseweg.

PI3ALK wordt niet in de KPN mast aan de Helderseweg te Alkmaar geplaatst. Alle energie en correspondentie die door Bart, PE1OAC is gedaan heeft overigens wel geleid tot toestemming om het relais daar te plaatsten. Echter deze toestemming is slechts voor 6 maanden. De mast zal snel worden afgebroken, het terrein krijgt een andere bestemming. 6 maanden is geen redelijke periode die interessant is om al het werk en kosten (we hebben een nieuwe antenne en ca. 60m kabel nodig) voor het relais uit te voeren. We zijn dus weer terug bij af.

Stoorsignaal PI2ALK opgelost! Opsproringsambtenaar heeft op dinsdag 14 oktober de storing uitgepeild. Storing uitgeschakeld. Prima werk van het Agentschap Telecom, werkelijk klasse!!

Zie onderaan voor het laatste nieuws

Zaterdag, de 8e maart 2008 zijn we, Frans PA2FAP en ikzelf, naar de locatie PI2ALK gegaan. Dit naar aanleiding van klachten over de gevoeligheid van dit relais. Na inspectie en wat metingen hebben we de al ruim 15 jaar gebruikte antenne voor dit relais als mogelijke oorzaak aangemerkt.

We zijn ook op het dak van de locatie geweest en hebben geconstateerd dat er ook de nodige onderhoudswerkzaamheden nodig zijn aan de antennes.

Ter info; er staan 3 antennes op dit dak, de eerder genoemde 70 cm antenne, een stok voor uitsluitend 2m en een combi antenne voor 2 en 70.

Met de metingen leek alles redelijk normaal in orde, er kwam voldoende vermogen uit de zender en de ontvanger leek niet extreem doof. We hebben we een wat slechtere SWR van de 70 cm antenne gemeten. Voorlopig is de combi antenne voor 2 en 70 op de repeater aangesloten om de komende weken te monitoren of dit verbetering geeft.

Woensdag  12 maart 2008.

Helaas het heeft niet het beoogde resultaat gegeven, ik heb hierop besloten het relais tijdelijk uit de lucht te halen en bij mij in de shack op te stellen teneinde erachter te komen wat er aan schort. Voorlopig dus even geen PI2ALK.

Ik heb thuis de boel opgebouwd en het relais op een dummy aangesloten. Heb niet de mogelijkheid de ontvangergevoeligheid te meten, daar ben ik afhankelijk van andere amateurs. De zender en ontvanger lijken het zo op het 1e gezicht gewoon goed te doen, er ontstaat alleen een vreemde interferentie op het audio die ik nog niet kan verklaren. Voedingsspanning ed. lijken allemaal in orde. Ter info de CQM apparatuur van Storno werkt op 24 Vollt negatief. Deze spanning wordt met een omvormer vanaf 12 Volt opgewekt. In het verleden zijn door deze voedingen meerdere problemen ontstaan bij PI3ALK welke ook met Storno apparatuur werkt. Deze voedingen zijn zowel bij de zender als bij de ontvanger inmiddels vervangen door gewone conventionele 24 Volt voedingen

Zondag 30 maart 2008

Repeater PI2ALK weer in de lucht. Het relais werkt nu met een omgebouwde RS 9044 met de nodige eigenbedachte aanpassingen waaronder een spraak callgever. Ik was daar al een jaar of wat geleden mee bezig geweest, maar stuitte toen op problemen. Daar is in de tussentijd een mogelijke oorzaak voor gevonden, dus waarom deze nu niet afgemaakt? Dit dus gedaan, een nieuwe processor met een extra IC-tje ter vervanging van de oude processor gaf nu een goed werkend geheel.

Resultaten tot nu toe heel bemoedigend, zeker gelet op de geringe antennehoogte van van ca. 5 meter. Het relais heeft geen 1750 Hz en/of 88,5 Hz detector, het relais spreekt aan op een ontvangen draaggolf. Er is in de logica van de besturing geen baken aktief. De set zoals hij nu werkt als relais zal ook zeker nog de nodige modificaties ondergaan. Wellicht wordt er nog een geheel andere set voor dit relais ingezet daar zijn al geruime tijd plannen voor gemaakt. Ik houdt u op de hoogte van de verdere ontwikkelingen.

9 mei 2008

PI2ALK weer opgebouwd op de locatie Van de Veldelaan Alkmaar zuidwest welke we al ruim 20 jaar beschikbaar hebben voor de relais. Het opbouwen ging vrij gemakkelijk, de filters waren nog het lastigste om weer in de kast te plaatsen. Relais weer in gebruik gesteld en gelijk geconstateerd dat er een enorm stroorsignaal in de nabije omgeving van het relais moet zijn. De s-meter wees ruim 9 aan, zonder dat er een station op de ingang aanwezig was. Het lijkt erop dat we, net als op 2m, geen stooringsvrije ontvangst meer hebben op deze locatie.

Nadere inspectie zal moeten uitwijzen of deze locatie nog geschikt te krijgen is voor dit relais.

Vrijdag 16 mei 2008

Nadere inspectie stoorsignaal PI2ALK.

Gewapend met een Spectrum Analyser, 70 cm All-mode transceiver, antenne, nog meer meetapparatuur en goede wil op zoek gegaan naar de storing waar het nieuwe (en ook het oude) relais PI2ALK erg veel last van heeft. Na de antenne op de IC 451 te hebben aangesloten kwamen de stoorsignalen ons al tegemoet, we werden hier allerminst vrolijk van. De storing strekt zich uit van zeg maar 431.945 tot 432.025 en heeft als minimum een signaalsterkte van 7 S punten. De sterke passages zijn door de traagheid van de meter niet goed afleesbaar, de SA geeft tientallen dB's hoger aan.

Met een UHF antenne (Matje) zo goed en kwaad mogelijk proberen uit te zoeken waar het kwaad vandaan komt, het meest waarschijnlijk is dat het (digitale) signaal van de eerstvolgende flat komt, daar wees de antennene naar toe, maar voor hetzelde geld zitten we er 180 graden naast.

Dan over het signaal zelf, het is een digitaal signaal met een aantal verschillende ritmes. Af en toe hoor je duidelijk digitale informatie door deze ritmes heen komen. Zelf verwachten we dat het eigenlijke signaal zich ergens anders in het freq. spectrum ophoudt en wij te maken hebben met een bijproduct. Suggesties over de oorsprong zijn uiteraard zeer welkom, wij weten niet waar we mee te maken hebben. Daardoor is de "bestrijding" voor ons ook niet echt mogelijk.

Contact gezocht met Paul PA0SON, het advies van Paul luidde voorlopig nog geen andere frequentie voor PI2ALK aanvragen, maar de storing als klacht bij het Agentschap Telecom aanmelden. Dit ook gedaan en inmiddels een bevestiging van de melding per e-mail ontvangen. Verdere stappen van het AT nog niet vernomen.

Op dinsdagavond de 14e oktober om half 8 bij de flat aan de v.d. Veldelaan was een afspraak gemaakt om met een technisch ambtenaar de storing te meten en, indien mogelijk te localiseren, en op te lossen. We zijn met de ambtenaar naar boven gegaan en gedemonstreerd waar we last van hadden. De AT medewerker had apparatuur, een draagbare R&S ontvanger met peilantenne, meegenomen en hier ook mee gemeten.  De storing werd ergens beneden aan de voet van de flat gepeild. Verder beneden gezocht en uiteindelijk gelokaliseerd dat het bij een eengezinswoning vandaan moest komen.

Aangebeld, maar daar waar aangebeld was kwam de storing niet vandaag, het kwam van 1 huis terug. De uiteindelijke oorzaak was een digitale videolink die op 432.000 werkt. Nadat de eigenaar was verteld dat deze frequentie niet door dit apparaat mocht worden gebruikt is overeengekomen dat het apparaat (merk Digistar??) bij de leverancier zou worden aangeboden ter reparatie.

We zijn nu gelukkig (hopelijk ook blijvend) verlost van de storing. Hulde voor de service van het Agentschap Telecom.!!

Voor gewaardeerde reacties, ontvangstrapporten en ervaringen met de relais, graag e-mailen naar:

kijk ook eens op de volgende link:

http://k5ehx.net/repeaters/qrepeater.php?coverage=0&clong=4.757080078125&clat=52.63472980703675

 

Laatst aangepast op zondag 25 januari 2015 16:05
 
PH0V.nl, Powered by Joomla!, Hosted by Teknologic.nl