Home Home brew projects 13 cm 13 cm lineare transverter
13 cm lineare transverter PDF Print E-mail
User Rating: / 6
PoorBest 
Homebrew projects - 13 cm
Written by PH0V   
Saturday, 15 December 2007 20:03

2320 Mhz transverter naar ontwerp DB6NT.

Zo´n 20 jaar geleden zette ik de eerste schreden op deze amateurband. Dit heeft tot een complete transverter geleid met voor die tijd de meest nieuwe componenten zoals BFG 90/96, BFQ 34/68 transistoren en als PA een 2C39 triode buis in een Telefunken Cavity, goed voor 25 W uitgangsvermogen. De ontvanger is nog enigzins up-to-date en werkt met een MGF 1302 Fet. Echter de grootte van het apparaat en de stand der techniek heeft mij besloten een nieuwe transverter te bouwen.

De keuze is gevallen op een bouwkit naar ontwerp DB6NT via internet besteld bij Eisch Kafka. Het pakket is zonder CLY5 en kristal besteld. De CLY fet had ik al geruime tijd in mijn bakje liggen, dus dat zou wel goed komen. Het kristal heb ik direct bij Klove in Heerhugowaard laten maken, frequentie is 120,7777 Mhz, goed voor een IF van 146 - 148 MHz. Dit om nabij wonende amateurs niet in de weg te zitten tijdens mijn experimenten op 13 cm, maar er ook geen last van te ondervinden.

De bouwkit is per post binnengekomen en de inhoud op aanwezigheid van alle componenten gecontroleerd. Hierbij een overzicht van de inhoud van het pakket.DB6NT

De bouw. Allereerst werden de gaatjes in de print geboord. Na het boren zijn er nog een aantal bewerkingen voor de print uit te voeren nl. een aantal gleufjes. Deze heb ik met een stanleymes erin gesneden.

De blikken behuizing dient vooraf te worden gesoldeerd en de nodige gaten moeten worden geboord. Boor ook een 2-tal gaten voor een koelprofiel, later boren kan maar is riskant als er eenmaal componenten op de print zijn gemonteerd. Hierna wordt de print in het blikje gesoldeerd en aansluitend de connectoren + de doorvoercondensatoren. Ik heb hierna alle massadoorverbindingen op de print gesoldeerd voor de overige componenten.

 print in behuizing

Hiernaast de in de blikken behuizing gesoldeerde print. De 3 connectoren zijn op het blik gesoldeerd, de beide 1 nF doorvoercondensatoren ontbreken nog.

In de volgende afbeeldingen de compleet gebouwde en afgeregelde transverter.

 

Tijdens het afregelen kwamen er 2 problemen naar boven, de eerste heeft me een flinke tijd gekost om dit op te lossen. Het bleek dat het 1e helixfilter in de LO welke op 362 MHz afgeregeld moest worden absoluut niet op de bedoelde frequentie wilde resoneren. Het is mij niet duidelijk geworden of ik nu een verkeerd helixfilter in het pakket heb gekregen of dat de frequentie niet gehaald kon worden. Ik heb nl. door de toepassing van het 120,7777 MHz kristal voor een lagere LO frequentie gekozen. Door het uit solderen van het filter is de opdruk verdwenen, controle op het goede type was hierdoor niet meer mogelijk. Uiteindelijk heb ik het filter vervangen door 2 spoeltjes van 3 wdg 0,8 mm draad met 2 stuks 10 pf trimmers. Het heeft me heel wat experimenteren gekost om de goede plaats voor de aftakkingen op de beide spoeltjes te vinden.

Het andere probleem deed zich voor tijdens het afregelen van de zender. Ik vond de opgenomen ruststroom nogal hoog, bijna 1A voor een nog niet afgeregelde transverter in de stand zenden. Na wat gezoek bleek de 22 Ohm weerstand voor de +8 V naar de CLY 5 enigzins verkleurd te zijn. De CLY 5 bleek defect (practisch 0 Ohm). Ik had echter geen reserve exemplaar ter beschikking, dus voorlopig een andere fet (vrij groot) erin gesoldeerd, je wilt toch verder. Deze fet kwam uit een satellietkopje, wel uit voorzorg de 22 Ohm weerstand vervangen door een van 47 Ohm. Ik heb nu een uitgangsvermogen gemeten van 300 mW, het fetje wordt vrij warm!!!. Later een nieuwe CLY 5 in de transvertor gesoldeerd en daarmee wel in de buurt van de geclaimde 1 W uitgekomen.

Hieronder de complete transverter, met daarboven een OCXO (Oven Contolled X-tal Oscillator) naar ontwerp van G8ACE.

 

Deze OCXO had ik in 1e instantie bedoeld voor mijn 24GHz transvertor, maar dit project is blijven liggen na de verhuizing, mede omdat de antennesituatie op dit nieuwe QTH op dit moment ongeschikt is voor dit soort microgolfbanden.

Resumé; een goed ontwerp en goed nabouwzeker.

Na deze transverter te hebben gebouwd was er de noodzaak om meer (stuurvemogen) te maken om de 100 W PA goed te kunnen aansturen. Recent had ik een nieuw baken gebouwd (PI7ALK, zie elders op deze site) waarbij gebruik is gemaakt van een MGF0905. Dat trapje is gebouwd op een stuk teflon print wat afgesneden is van een print voor een 10W eindtrap voor 13 cm, werkend met 2 x MGF0905. Het ene deel is dus gebruikt voor het baken, het andere deel gebruik in nu voor deze stuurtap. Hieronder het stuurtapje, duidelijk zijn beschadigingen op de print te zien t.g.v. het verwijderen van enkele printbanen. De foto toont het nog ongeteste exemplaar. Inmiddels is de driver werkend en afgeregeld. Bij 800 mW input uit de transverter is ruim 5W stuurvermogen aanwezig om de hieronder afgebeelde eindtrap aan te sturen.

 

De driver hierboven, de PA voor 100W is hieronder afgebeeld.

 

Deze PA is niet door mijzelf gebouwd, maar is van de hand van PE1RKI. De gebruikte power Fet is een SRF 7097, speciaal bedoeld voor UMTS.

Hieronder de compleet afgebouwde transverter, de afbeelding daaronder het bovenaanzicht.

 

Bronnen:
www.aoxi24.dsl.pipex.com/index.shtml
www.eisch-electronic.com/index.html

Last Updated on Wednesday, 22 September 2010 19:56
 
PH0V.nl, Powered by Joomla!, Hosted by Teknologic.nl